Skabelses beretning

Musicalen Atlantis er et eventyr og det samme kan siges om dens tilblivelse.

Af Sune Svanekier, Thomas Høg og Peter Spies

 

    Vi var tre gamle skolekammerater, der i firserne havde arbejdet sammen i diverse pop-rockbands og cabaretgruppen "Onkel Dum & Bananerne". I 1990 følte vi, at tiden var kommet til at tage fat på en virkelig stor udfordring: at skrive en musical.

    Vi havde alle tre været i London og set deres fejende flotte musicals, som f.eks. "Evita" og "Les Miserables". Vi var meget begejstrede over, at der var musik og sang hele forestillingen igennem, modsat de traditionelle musicals, hvor folk midt i en ellers almindelig samtale, pludselig bryder ud i sang.

På det tidspunkt var alle danske musicals af den traditionelle slags, så vores forehavende ville - hvis vi kunne gennemføre det - virkelig være "en skalp i bæltet".

    Dér stoppede vores pionerånd imidlertid ikke.

Så og sige alle musicals byggede enten på et litterært værk (f.eks. "Les Miserables" og "Cyrano de Bergerac") eller en historisk person eller begivenhed (f.eks. "Evita", "Tordenskjold" og "Miss Saigon"). Vi ville lave vores helt egen historie. Valget faldt på Atlantis af flere grunde: Sagnrigets geografiske placering - eller mangel på samme - gav os fri mulighed til at benytte alle de musikgenrer, som ellers ofte er geografisk bestemte : calypso, irsk folkemusik osv. Vi fik yderligere en stor frihed til at skrive vores egen historie, fordi folk kun ved to ting om Atlantis: måske eksisterede det og hvis - ja, så gik det under.

    Men et er  at skrive en musical, noget andet er at få den opført. Vi var medlemmer af et rytmisk kor fra Helsingør kaldet "Læderhalsene", og dette kor havde heldigvis lyst og mod til at gå ind i projektet. Vi fik desuden en aftale i stand med Bellevue Teatret i Klampenborg. Således startede det, der startede med at skulle være en amatøropsætning i Snekkersten, med at blive en full-scale opførelse på et professionelt teater. Efter en våd, slidsom sommer kunne vi holde urpremiere den 12. august 1993. Forestillingen blev overvældende godt modtaget af et næsten enigt anmelderkorps, og vi var selvfølgelig ikke

til at skyde igennem. Efter dette fik vi flere tilbud, men valgte at lade Atlantis opføre på Østre Gasværk Teater. Her spillede den 173 udsolgte forestillinger i 94 - 95, og høstede også denne gang flotte anmelderroser.

    I foråret 95 udsendtes en CD med "Highlights". Atlantis-CD'en har fået guldplade, hvilket er første gang nogensinde for en musical-plade i Danmark. Her kunne eventyret godt ende. Det gør det ikke. I vores eventyr har der ikke været onde hekse og trolde. Dog har kampen for at gøre det rigtige for vores "barn" ikke været uden sværdslag. Men vi glemmer ikke, at utrolig mange mennesker i årenes løb har lagt et kæmpe arbejde i Atlantis. De skabte ikke musicalen, men de skabte det eventyr Atlantis blev for os, og vi er dem stor tak skyldig.