Handlingen i Atlantis

Første akt

Hærføren Jabbadoor er på vej hjem fra et togt. Han har solgt sin sjæl til guden Ba'al-Zebub og har sværget, at hvis han kommer til magten vil han aldrig mere røre en kvinde.
    I Atlantis forudsiger spåkonen Livilla, at Kong Atlas snart vil dø. Da der ikke er tronarving foreslå præsterne, at datteren Adalena gifter sig med adelsmanden Sceptor. Hun nægter rasende og løber fortvivlet væk fra paladset. I havnens mylder finder vi den unge Silvan, som plages af en voldsom udlængsel.
    Adalena oplever, at verden uden for paladsets mure er spændende, men også farlig. Hun møder et sofistikerede bejlere og senere Jabbadoors netop hjemvendte soldater, som forgriber sig på hende. Hun blive dog reddet af Silvan.
    Silvan løber hjem og fortæller sin mor, Salene, at han er forelsket. Salene fortæller om dengang hun mødte hans far, krigeren Kelvin.
    I paladset tilbyder Jabbadoor sig som tronfølger, Atlas afviser ham med den begrundelse, at han ikke har ædelt blod. Efter audiensen beslutter Jabbadoor og Zan-Zan, at Atlas skal likvideres.
    I Ferskenlunden mødes Silvan og Adalena igen. De er forelskede, men Adalena røber, at hun er prinsesse og lovet væk til en anden mand.
    Adalenas kammerpige, Miranda, advarer Adalena mod kærlighedens farer. De afbrydes brat af Atlas, som ikke deler datterens begejstring.
    Efter stævnemødet med Adalena vil Silvan drukne sine bekymringer på en beværtning. Her møder han Zan-Zan, der øjner muligheden for et attentat mod Atlas. Han drikker Silvan under bordet mens han fortæller om sit liv.
    Ved den store sejrsfest hyldes Jabbadoor, som synger for på rigets nationalsang.
    Zan-Zan har inviteret Silvan med til festen. Under dansen drister Silvan sig til at kysse Adalena.
    Vagterne griber Silvan og fører ham til Atlas, som dømmer ham til landsforvisning. Da Atlas bliver alene erkender han, at han har mistet grebet om alt - selv sin datter. Atlantis' skæbne vakler.
    Silvan befries af Jabbadoor og Zan-Zan, som ophidser ham til at dræbe Atlas. Silvan sniger sig ind i Atlas' sovekammer, men tøver med at myrde ham, da Atlas fortæller, at det i virkeligheden er var Jabbadoor, der slog Kelvin ihjel. Dette overvåges af Jabbadoor, som bryder ind og myrder Atlas for øjnene af Miranda, hvorefter han giver den blodige kniv i hånd på Silvan.
    Silvan flygter gennem byens gader hjem til Salene, som giver ham faderens sværd og gemmer ham i kælderen. I paladset truer Jabbadoor Miranda til tavshed og bilder Adalena ind, at Silvan myrdede hendes far. For øjnene af den opstemte menneskemasse bliver Salene afhentet af Jabbadoor, da hun nægter at røbe hvor Silvan har skjult sig.

Anden akt

Ved en højtidelig ceremoni sendes Atlas af sted på sin sidste rejse. Folk er bange og forvirrede og har brug for en stærk leder. Det naturlige valg falder på Jabbadoor.
    Silvan er flygtet op bjergene. Han savner Adalena og med sin faders sværd i hånden forbereder han sin hævn over Jabbadoor.
    Jabbadoor forfører den fortvivlede Adalena, men morgenen efter fortryder han, at han har brudt løftet til sin gud.
    Miranda, der nu er forelsket i Jabbadoor, opsøger i jalousi Adalena, som hun finder i Salens fangecelle. Det kommer til et skænderi.
    Nu ved Adalena at Silvan er uskyldig. Hun anråber Poseidon om hjælp.
    Præsterne er flygtet op i bjergene, væk fra Jabbadoors nye styre. Den unge præst, Koptos, betragter vemodigt den gryende dag.
    De møder Silvan i Månetemplet og bliver enige om at gøre fælles sag mod Jabbadoor. Imidlertid er præsterne blevet sporet af Jabbadoors soldater, så det kommer til kamp.
    En af soldaterne vender hjem og fortæller Jabbadoor, at de blev besejret af Silvan. Zan-Zan får narret Adalena til at tro, at Silvan er død. Hun opsøger Salene, som ligger døende efter Jabbadoors mishandling. I hadet til Jabbadoor indser Adalena, at hun må tage sagen i egen hånd.
    Jabbadoor skal giftes med Adalena, der bærer hans barn. Det skal fejres og alt imens forberedes et mægtigt erobringstogt.
    Silvan afbryder bryllups-ceremonien og kæmper mod Jabbadoor, som dog er for stærk. Adalena truer med at dræbe det ufødte barn, hvorefter Jabbadoor lader Silvan flygte med Adalena.
    Jabbadoor og folket er klar til det store erobringstogt, da gudernes straf rammer Atlantis.